Rabu, 30 Januari 2013

CAPATI DAN KIMA



CAPATI DAN KIM
A

bahan2 capati:
1kg tepong atta
secukup air garam suam
2 sb minyak sapi

cara2nya:
tepong dan garam diuli hingga tak lekat ditangan.
Akhir sekali bulat2kan doh sebesar bola golf,dan dilumurkan dengan minyak sapi.
kemudian diperap selama 1/2jam.
lselepas itu canai doh,dan dibakar diatas kuali non stick tanpa minyak.
masak dengan api kecil.
doh tadi akan mengelembung ketika di bakar

bahan2 kima:
1kg daging kisar
4-5 bj kentang-potong dadu
250g sayur campor
*3 bj bwg besar
*5 ulas bwg putih
*1 inch halia
*lada kering
1 pkt rempah kari
50 sen
daun pudina
garam

cara2:
blender dan tumis bahan *.
masukkan rempah kari.
masukkan daging kisar,sayur campor dan kentang.
masak hingga kentang empuk.
masukkan air jika perlu masukkan garam.
jangan terlalu banyak garam daging kisar sudah cukup masin.
akhir sekali masukkan daun pudina.
masak selama 5 minit dan angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan