Selasa, 29 Januari 2013

Macaroni & Sup Ekor


Macaroni with Ox Tail Soup. Macaroni & Sup Ekor.Bon Appetit.
Resepi Soup Ekor.
1kg ekor segar. Di rebus dalam periok dengan halia & bawang putih. Titik saja halia dan bawang putih itu. Ada pun boleh letakan daun pandan yang di ikat, garam secukup rasa selama 1.5 to 2 jam.

Bahan2 untuk rempah sup nya,
3 cm Halia, 4 biji bawang putih, 2 biji bawang besar di blend atau to tumbok lumat.
1 batang kayu manis,
4/5 biji buah pelaga,
1/2 Bunga lawang
3 biji bunga Cengkih.
3 sudu besar rempah sup. Ada di jual di pasaran.
2 cili hijau di hiris.
1 sudu teh serbuk ketumbar,
1/2 sudu teh kunyit,
1 batang lobak merah potong bulat, dadu atau serong
3 biji ubi kentang potong dadu kechil.
2 helai daun pandan di ikat
2 tangkai daun sop. Di hiris halus.
Garam cukup rasa
Bawang merah goreng
2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara2nya
Panaskan minyak diapi yang sederhana. Goreng barang yg di blend dengan rempah ratus dan serbuk rempah dan daun pandan. Bila bau harum nya naik. Masuk kan cili hijau dan bawang goreng. Masukan air 4 cawan untuk kuah nya.
Masukkan ubi kentang dan lobak merah. Bila mula mendideh masukkan ekor yang sudah de rebus. Ambil 2 cawang stok air rebusan ekor. Tapis stok nya sebelum itu. Garam secukup rasa.Rebus selamt 10/15min. Taburkan daun sop & bawang goreng.

Boleh di makan sebagai sop dengan nasi atau macoroni/mee/bee hoon. Taburkan bawang goreng dan daun sop sebagai topping.Kicap manis dengan perahan limau nipis dan cili atau cili api untuk cecahan daging ekor. Selamat mencuba.
Isi daging nya boleh gantikan dengan ayam menjadi sup ayam macaroni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan