Ahad, 10 Februari 2013

RESEPI RAINBOW KEK



Pink ombre 

Utk ombre kek ni sy gn resepi 
RAINBOW KEK
Bahan2.

2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
5 biji telur ayam (gred 
250gm butter
Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat +1/2 cwn air suam. untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek
Cara-cara

Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air.
Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.
Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda.

Utk lapisan kek, sy gn whiping cream. 

Resepi buttercream(sumber dr Rahel)
250g butter atau shortening (kalau nak icing putih & tahan panas,guna shortening,tapi kalau nk lebih sedap,baik guna butter lah).
125g marvello/supertact/krimwell
125g gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul-ketul)

Cara:
1.Pukul butter + marvello hingga putih,ayak gula aising,masukkan ke dalam butter,pukul lagi
hingga kembang dan putih.Sesuaikan warna untuk hiasan kek.
2.Tips:Pukul dengan kelajuan minima.Makan masa lah sikit,tapi insyaallah,aisingnya nanti
lebih cantik dan mudah dilepa.


Pink ombre 





Tiada ulasan:

Catat Ulasan