Utk ombre kek ni sy gn resepi
RAINBOW KEK
Bahan2.
2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
5 biji telur ayam (gred
250gm butter
Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat +1/2 cwn air suam. untuk kurgkan
kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek
Cara-cara
Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15
minit sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang
sedang dipukul tadi.
Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik
sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air.
Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk
yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke
dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke
dalam loyang untuk dibakar.
Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c.
Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut
pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan
kek melekat antara satu sama lain.
Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi,
hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda.
Utk lapisan kek, sy gn whiping cream.
Resepi buttercream(sumber dr Rahel)
250g butter atau shortening (kalau nak icing putih &
tahan panas,guna shortening,tapi kalau nk lebih sedap,baik guna butter lah).
125g marvello/supertact/krimwell
125g gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul-ketul)
Cara:
1.Pukul butter + marvello hingga putih,ayak gula
aising,masukkan ke dalam butter,pukul lagi
hingga kembang dan putih.Sesuaikan warna untuk hiasan kek.
2.Tips:Pukul dengan kelajuan minima.Makan masa lah sikit,tapi
insyaallah,aisingnya nanti
lebih cantik dan mudah dilepa.
Pink ombre
Tiada ulasan:
Catat Ulasan