RESEPI SAMBAL TERUNG BULAT
SAMBAL TERUNG BULAT
Bahan-bahan
15 biji Terung Bulat Hijau dibelah dua
Segenggam cili padi*
10 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
segenggam ikan bilis*
1 inci belacan*
Perasa-Garam,pak aji dan gula secukupnya
Limau Kasturi-Ketika menghidang
Cara-cara
Terung dibelah 2
Bahan2 bertanda*ditumbuk/dikisar
Panaskan dalam 1/3 cawan minyak..tumis bahan yg ditumbuk/dikisar sehingga naik bau dan garing. Masukkan terung dan kacau sehingga terung masak. Kecilkan sedikit api..
Apabila terung sudah kelihatan kecut dan mula masak, tambahkan sedikit air sehingga terung dah betul2 lembut. . Perasakan dengan bahan2 perasa..
Cara hidangan..Perahkan limau kasturi /nipis keatas terung yg sudah dicedok ke dalam pinggan makan.. SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan